Een vrolijke avond met vluchtelingen

Amsterdam ontvangt sinds september 2015 honderden vluchtelingen. Eerst in noodopvangen, vanaf het najaar 2016 in het tijdelijke AZC in de oude Bijlmerbajes, dat begin 2018 is verhuist naar Amsterdam West. De Gemeente doet er veel aan om toegelaten vluchtelingen zo snel mogelijk te integreren. Dat kost veel tijd en moeite. Het is niet zo makkelijk om wegwijs te worden en mee te draaien in onze complexe samenleving.

De vluchtelingen moeten vaak lang wachten. Op hun asielprocedure, gezinshereniging, taallessen en een woning in de Amsterdamse regio. Terwijl zij hun leven na alle ellende juist graag weer zo snel mogelijk oppakken. Meedoen en bouwen aan de Nederlandse samenleving, die hen zo warm heeft ontvangen.

Om de vluchtelingen wat afleiding te bezorgen, te helpen bij de integratie en kennis te laten maken met Amsterdam en Amsterdammers (en andersom) organiseert de Stichting Havenstraat sinds november 2015, met steun van bedrijven en instellingen uit Amsterdam en verre omstreken, wekelijks een diner voor 80 vluchtelingen uit het Amsterdamse AZC en 20 gasten van de donateur van de avond.

De Havendiners zijn vrolijke, inspirerende avonden met non-alcoholische dranken, halal eten en mooie menselijke contacten, die vaak eindigen met Syrische, Iraakse, Iraneese, Koerdische en Eritrese dansen.

Jongeren uit het AZC komen ook graag in contact met hun Amsterdamse leeftijdgenoten. Daarom organiseert de stichting sinds medio 2018, met steun van goede doelen fondsen en andere donateurs, maandelijks voor Amsterdamse scholieren een excursie naar het AZC en een Havendiner. Dat zijn opnieuw prachtige avonden. Jongeren leggen zo gemakkelijk contact!