Het begon tijdens de grote vluchtelingenstroom in september 2015. Ook in Amsterdam werden vluchtelingen ondergebracht in noodopvangen, een soort wachtkamers, omdat er geen plaats was in de AZC’s elders in het land. Eén van de noodopvangen voor mannelijke vluchtelingen was in het oude Huis van Bewaring in de Havenstraat, onder de rook van de Zuidas.

Het Leger des Heils, het COA en heel veel vrijwilligers uit de buurt deden geweldig hun best om de vluchtelingen zo goed mogelijk op te vangen. Toch hadden de vaak getraumatiseerde vluchtelingen het zwaar. Zij misten hun geliefden, zagen de bommen vallen in hun thuisland en moesten maanden wachten op hun asielprocedure. Zij mochten nog niet werken, de taal nog niet leren en verveelden zich stierlijk in de kracht van hun leven. Intussen werd iets verderop in de glazen paleizen van de Zuidas heel hard gewerkt door mensen die het beter hebben getroffen in het leven. Dat voelde niet goed.

Daarom zijn wij in november 2015 met een grote groep Syrische en Nederlandse vrijwilligers begonnen met de Havendiners, elke week op maandagavond. Eerst voor de mannen uit de Havenstraat, later ook voor mannen, vrouwen en kinderen uit de andere noodopvangen in Amsterdam en Amstelveen. De diners worden mogelijk gemaakt door donateurs die met hun gasten aanzitten. Sinds de zomer 2018 nodigen wij af ook regelmatig Amsterdamse middelbare scholieren uit.

De vluchtelingen komen uit Syrië, Irak, Iran, Afghanistan, Eritrea, Soedan, Turkije en andere landen. Sommige vluchtelingen kwamen naar ons land met hun hele gezin. Maar de meesten maakten de gevaarlijke en dure reis alleen, en hopen dat hun vrouwen en kinderen snel mogen nareizen. Veel vluchtelingen zijn Moslims of Christenen, anderen zijn niet religieus.

In augustus 2016 waren de noodopvangen niet meer nodig en werden zij gesloten. Tegelijkertijd werd een tijdelijk AZC geopend in de oude Bijlmerbajes. Sindsdien verwelkomen wij bij de diners vluchtelingen uit het AZC. Dit AZC is begin 2018 verhuisd naar Amsterdam West. Bovendien nodigen wij tegenwoordig ook graag ‘Nieuwe Amsterdammers’ uit. Dat zijn vluchtelingen die met een verblijfsvergunning in Amsterdam wonen

Wij zijn nog lang niet klaar. De integratie begint pas. De Havendiners gaan door zolang de vluchtelingen graag komen, de vrijwilligers graag helpen, de donateurs en hun gasten, en de scholieren graag een mooie avond met de vluchtelingen mee maken. Eind 2021 is het 200-e diner! Dan hebben onze vrijwilligers ruim 18.000 maaltijden bereid voor 16.000 vluchtelingen, 4.000 gasten van onze donateurs en scholieren  en 3.000 vrijwilligers.